Vilken bilbarnstol ska man egentligen välja?

Hitta rätt bilbarnstol.

Babyskydd, bakåtvända eller framåtvända bilbarnstolar. Valen är många och det är inte enkelt att veta vilken bilbarnstol som passar just ditt barn. I Bilbarnstolsguiden kommer du att kunna läsa dig till vilken stol du bör titta vidare på. Känner du dig fortfarande osäker och behöver mer hjälp i valet är du välkommen att kontakta oss eller kika in i någon av våra butiker.

Bilbarnstolsguiden

Copyright © 2021 Britax Römer. All rights reserved.

Bilbarnstol för barn 0-9 mån

Ett nyfött barn åker i ett så kallat babyskydd fram till cirka 6-9 månaders ålder. Babyskyddet placeras bakåtvänt i framsätet eller baksätet och kan monteras med bilens vanliga trepunktsbälte. Vanligast är dock att köpa till en bas som man monterar i bilen och låter sitta där. Babyskyddet klickar du enkelt och smidigt i och ur basen, vilket underlättar i vardagen! Observera att skyddet aldrig får användas på ett säte med aktiv krockkudde.

Då barnet kan sitta själv utan stöd, alternativt då babyskyddet är urvuxet är det lämpligt att uppgradera till en bakåtvänd bilbarnstol. Babyskyddet är urvuxet då barnets huvud sticker upp ovanför stolens kant, eller då viktgränsen har passerats.

Copyright © 2021 Britax Römer. All rights reserved.

Bilbarnstol för barn 9 mån-7 år

När ditt barn sitter stabilt utan stöd är det lämpligt att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Den bakåtvända stolen kan monteras i baksätet alternativt i framsätet. Bilstolen får inte monteras i framsätet om airbagen är aktiverad! Barnet skall åka bakåtvänt så länge som möjligt, rekommendationerna hos NTF är 4-5 år.  Det är mer än åldern som avgör om ett barn är redo att vändas framåt, exempelvis om barnen sitter korrekt i den framåtvända stolen! En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen då barnets huvud sticker upp en tredjedel ovanför kanten eller då stolens viktgräns har passerats.

Det finns två olika sorters bakåtvända bilbarnstolar, de som monteras med bilens bälte och de som monteras med isofix. De som monteras med bilens bälte kan man oftast ha längre då de har en högre maxvikt för barnet samt kan monteras annorlunda på bilens bälte så barnet har mer plats!

Copyright © 2021 Britax Römer. All rights reserved.

Bilbarnstol för barn 5-12 år

En framåtvänd bältesstol är aktuell då barnet ej längre kan åka bakåtvänt och rekommenderas som tidigast vid en ålder av 4-5 år. Bältesstolar är viktiga att barnet testar innan köp då alla barn är olika och passar i olika stolar. Därför rekommenderar vi att man tar med barnet till en butik för att hitta rätt stol. Det man då tittar på när barnet testar är hur bilens bälte hamnar vid axeln och på låret samt om knävecken hamnar utanför stolens kant.

Det finns läkare och forskare som rekommenderar att barnen bör använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10 – 12 års ålder. 

 

Psst! När du köper bilbarnstol hos oss hjälper vi dig med montering av din nya stol. Då kan både du och vi känna oss trygga med stolen sitter monterat på ett korrekt sätt samt att du helt enkelt slipper krångla med det. Win win!


Utvalda bilbarnstolar

Läs mer inspiration