Vilken bilbarnstol ska man egentligen välja?

Hitta rätt bilbarnstol.

Babyskydd, bakåtvända eller framåtvända bilbarnstolar. Valen är många och det är inte enkelt att veta vilken bilbarnstol som passar just ditt barn. I Bilbarnstolsguiden kommer du att kunna läsa dig till vilken stol du bör titta vidare på. Känner du dig fortfarande osäker och behöver mer hjälp i valet är du välkommen att kontakta oss eller kika in i någon av våra butiker.

Bilbarnstolsguiden

Bilbarnstol för barn 0-9 mån

Ett nyfött barn åker i ett så kallat babyskydd fram till cirka 6-9 månaders ålder. Babyskyddet placeras bakåtvänt i framsätet eller baksätet och monteras med bilens vanliga trepunktsbälte. Barnet i sin tur hålls på plats av bältet som hör till själva babyskyddet. Observera att skyddet aldrig får användas på ett säte med aktiv krockkudde. Då barnet kan sitta själv utan stöd, alternativt då babyskyddet är urvuxet är det lämpligt att uppgradera till en bakåtvänd bilbarnstol. Babyskyddet är urvuxet då barnets huvud sticker upp ovanför stolens kant, eller då viktgränsen har passerats.

Copyright © 2021 Britax Römer. All rights reserved.

Bilbarnstol för barn 9 mån-5 år

När ditt barn sitter stabilt utan stöd är det lämpligt att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Den bakåtvända stolen kan monteras i baksätet alternativt i framsätet. Om krockkudden på passagerarplatsen inte kopplats ur av auktoriserad verkstad måste bilbarnstolen placeras i baksätet. Barnet skall åka bakåtvänt så länge som möjligt, rekommenderat upp till 4 års ålder. En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen då barnets huvud sticker upp en tredjedel ovanför kanten eller då stolens viktgräns har passerats.

Bilbarnstolsguiden. Bilbarnstol för barn 5-11 år.
Copyright © 2021 Britax Römer. All rights reserved.

Bilbarnstol för barn 5-11 år

En framåtvänd bilbarnstol är aktuell då barnet ej längre kan åka bakåtvänt och rekommenderas som tidigast vid en ålder av fyra år. Det finns läkare och forskare som rekommenderar att barnen bör använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10 – 12 års ålder. 

Psst! När du köper bilbarnstol hos oss hjälper vi dig med montering av din nya stol. Då kan både du och vi känna oss trygga med stolen sitter monterat på ett korrekt sätt samt att du helt enkelt slipper krångla med det. Win win!


Utvalda bilbarnstolar

Läs mer inspiration