Är bäst i test rätt eller fel?

Hitta rätt barnvagn för dig

Att vänta barn är en spännande tid, men det är inte enkelt att veta vad man ska köpa till den nya familjemedlemmen. Barnvagn är det största inköpet, men det finns ett misstag som många föräldrar gör.

– Det är många som köper vagn utifrån bäst i test. Problemet är att den barnvagn som har fått högst betyg kanske är helt fel för er, säger Matilda Westerdahl, rådgivare på Lekia i Gävleborg.

Matilda Westerdahl, barnvagnsrådgivare – Boka din kostnadsfria rådgivning här!

Duovagn, kombivagn, lufthjul eller punkteringsfria däck? Det finns massor av alternativ på marknaden, men det finns ett knep som gör att du kommer att rulla hem med rätt barnvagn.

Matilda Westerdahl, rådgivare på Lekia Gävleborg, och hennes kollegor hjälper blivande föräldrar att göra ett bra val utifrån deras behov och önskemål.

– Många förstagångsföräldrar följer andras tips och råd. Det viktigaste är att utgå från sig själv, säger hon och lyfter fram bäst i test som ett exempel.

Matilda Westerdahl menar att det är omöjligt att vet om barnvagnen som är bäst i test passar just er. Det är dessutom svårt att veta exakt vad som har testats eftersom de som utför testerna tittar på olika saker.

Här visar Lisa Emmaljunga NXT90 Flat i färgen Outdoor Navy

– Alla familjer är unika. Du ska välja en vagn utifrån din livssituation. Bor du till exempel på tredje våningen utan hiss är en vagn som väger lite, och som är lätt att bära med sig upp perfekt. Planerar du att promenera mycket i skogen ska du titta på en vagn som har bra fjädring och stora hjul, säger hon.

Det finns en sak till som bäst i test inte kan redovisa, nämligen hur det känns att köra vagnen. Precis som med en bil är det viktigt att provköra den.

– Det är också svårt att veta hur den känns när du kör vagnen, eller ska fälla ihop den. Du kanske hittar en perfekt vagn, men när du provkör den så känns den helt fel, säger Matilda Westerdahl.

Lekia Gävleborg erbjuder kostnadsfri barnvagnsrådgivning till de föräldrar som är gravida och ska köpa barnvagn. Det går bra att komma förbi till butiken för att be om hjälp, men ni kan också boka in en tid.

– I början av samtalet brukar vi försöka ta reda på viss grundläggande information, som till exempel hur ni bor och var ni kommer att promenera med barnvagnen, säger hon.

Vi har såklart massor av tillbehör till barnvagnarna – se alla åkpåsar här!

Matilda Westerdahl och hennes kollegor hjälper hundratals kunder varje år med att hitta rätt barnvagn samt tillbehör. Det handlar bland annat om regnskydd, myggnät, skötväska och åkpåse på vintern.

– Det viktigaste är att ha ett öppet sinne. Det är många som tror att de är ute efter en viss typ av barnvagn, men egentligen behöver de en helt annan modell. Vårt mål är att hitta rätt barnvagn för just den kunden, säger hon.

Läs mer inspiration