Vad behövs egentligen och vad är onödigt?

Den första tiden med bebis.

När vi pratade med vår ambassadör Rebecca Granath från Torsåker i slutet av sommaren var hon gravid med sitt första barn. Hon berättade bland annat vad hon hade köpt inför den första tiden hemma med den nya familjemedlemmen – och nu är bebisen här.

När Rebecca Granath var gravid bestämde hon sig för att packa BB-väskan i god tid. På hennes lista fanns bland annat mjukiskläder till sig själv, en lång kofta, amningstopp, amningslinne, bröstvårtskräm och hygienartiklar som till exempel schampo och balsam.

– Vi köpte även ett babygym och snuttefiltar till bebisen på Lekia. De hjälpte oss också att hitta rätt babyskydd. Vi är jättenöjda, personalen är trevliga och professionella, säger hon.

Bebisen var beräknad att komma den 16 september och tre dagar efter beräknat datum föddes Amadeus. Han vägde 4,5 kilo och förlossningen tog två dagar.

– Allt gick bra. Personalen på förlossningsmottagningen på Gävle sjukhus var fantastiska. Vi stannade på BB i ett dygn innan vi åkte hem. Det är jättemysigt med en bebis, men det tar ett tag att landa, säger hon.

Rebecca Granath berättar att det tog en månad innan hon började känna sig trygg i mammarollen. Nu njuter hon av att gå på promenad med Amadeus och deras hundar. Han har också börjat reagera på ljud och följer med saker med blicken.

– Jag rekommenderar alla att köpa en amningskudde innan bebisen kommer. Jag satt som en krok i början och fick ont i kroppen. Vi fick åka tillbaka till Lekia för att köpa en amningskudde. Det tänkte jag inte på när jag var gravid, säger hon.

Just amningen anser hon har varit det svåraste med att bli mamma.

– Om du vill amma så är det viktigt att ha rätt saker hemma. Jag köpte en bröstpump, bröstvårtskräm och kompresser för snabb och effektiv lindring för bröstvårtorna. Det har varit guld värt, säger hon.

”Släpp alla krav och sänk ribban.”

Alla bebisar är unika. En del vill vara nära hela tiden, medan andra kan sova ensamma i spjälsängen utan problem. Amadeus vill vara nära sin mamma och pappa. Rebecca Granath är glad över att de köpte en bärsjal och bärsele på Lekia.

– Vi har även köpt en vagga som gungar. Den är jättebra. Jag brukar sätta honom i vaggan när jag ska duscha, säger hon och vill passa på och dela med sig av ett tips till alla nyblivna föräldrar:

– Släpp alla krav och sänk ribban. Om ni inte vill ha besök i början, säg nej. Strunta i att städa. Det är även helt okej att beställa hem mat. Tiden går så fort. Det är viktigare att lära känna bebisen och mysa tillsammans än att stressa runt med en massa måsten.


Rebecca tipsar

Läs mer inspiration