Klor till poolen

Klor till poolen är ett måste för att inte behöva byta vatten efter varje bad. Det spelar ingen roll om din pool rymmer en kubik eller tjugo kubik vatten, vill man behålla samma vatten behöver man någon form av kemikalier. Där kommer kloret in i bilden för att underlätta er vardag!

Med hjälp av denna guide kan du förhoppningsvis få svar på många av dina funderingar. Vi på Lekia i Gävleborg har lång erfarenhet av att sälja pooler och alla tillbehör som behövs till de, inkluderat klor och rengöring.

Personalen tipsar

Klor till poolen kan vara knepigt och man vet inte alltid vad som är bäst för just din pool. Nedan har vi listat de olika sorters klor vi har i sortimentet för att ge mer info om varje variant. Även efter att ha läst allt kan det vara svårt att veta vad man ska välja. Därför börjar vi med att lista våra bästa tips på klorkombinationer som förhoppningsvis hjälper dig i ditt val!

Pooler upp till 10 000 L
1: Snabbklor
2: Långtidsklor och snabbklor (mindre hantering)

Pooler mellan 10 000 L & 20 000 L
1: Dagsklor (bäst och jämnast resultat)
2: Långtidsklor och chockklor

Pooler över 20 000 L
1: Dagsklor (Blir dock dyrt i längden)
2: Veckoklor och chockklor
3: Klorgenerator (dyrast inköp men värt det i längden)

Utöver klor så är dessa saker extremt bra att ha hemma för att enkelt kunna ta hand om din pool:
1: Doseringsflottör
2: Teststickor
3: Poolhåv


Klor till poolen – vad finns det?

Dagsklor – för pooler upp till ca 20 000 L

Dagsklor kräver lite mer jobb än andra klorsorter men ger också det jämnaste och bästa resultatet. Varje dag lägger man 2-3 tabletter/10 000 L i flottören och låter det lösas upp under en 4-5 timmars period. Bra att låta pumpen gå under den tiden! Dosen kan enkelt justeras beroende på om ni badat mycket eller om temperaturen varit hög under en längre tid. Dagskloret har den bästa kemiska sammansättningen för en ren pool hela sommaren!

Långtidsklor – för pooler upp till ca 10 000 L

Långtidsklor är en veckovariant som används till mindre pooler. Dessa klorpuckar är större och löses upp långsammare än exempelvis dagsklor. En bra klorvariant om man inte vill dosera kloret själv varje dag! Det är bra att ha snabbklor eller chockklor i pulverform hemma när man använder långtidsklor för att parera vattenvärdet vid flitigt badande och varma temperaturer under en längre tid.

Badar man varje dag så är det bra att ta upp flottören med långtidskloret i, stänga den och ha den bredvid poolen tills ni badat klart.

Veckoklor – för pooler över ca 10 000 L

Veckoklor är som långtidsklor fast för större pooler. En tablett (puck a 200g) är avsedd till en pool på ca 20.000 liter. Puckarna bör inte delas och användas på annat sätt än till stora pooler. Är egentligen avsedd för sandfilterpumpar då den innehåller flockningsmedel som snabbt sätter igen filter i papp. Funkar att använda men filtret behöver bytas lite oftare för att bibehålla önskad cirkulation.

Vid användning av veckovarianter är chockklor/snabbklor i pulverform nästan ett måste för att kunna parera vid flitigt badande och vid fint väder under en längre tid då alger och baciller trivs.

Snabbklor – för pooler upp till ca 10 000 L

Snabbklor är en mix av dagsklor och chockklor. Vill man använda sig av snabbklor så är det bäst för mindre pooler och det går att välja i tablettform eller pulver. Man doserar oftast efter varje badning. Viktigt att veta om klor i pulverform är att man inte kan hälla det direkt i poolen, på grund av att det kan fräta sönder pooldukten! I stället får man ta en hink eller vattenkanna som man fyller med vatten från poolen, häller i pulvret där i och rör om tills det har lösts upp. När kloret är upplöst i hinken eller vattenkannan så häller man tillbaka vattnet i poolen och låter pumpen göra jobbet.

Snabbklor kan också användas till att parera vattenvärdet när man använder sig av långtidsklor!

Chockklor – komplement vid veckoklorsvarianter

Chockklor är ett snabblösande pulver som man använder för att få omgående effekt. Det fungerar bra för att chocka vattnet om poolen har stått en lite längre tid utan att man tillsatt något klor. Chockklor eller snabbklor borde alla poolägare ha hemma i reserv, speciellt de som kör med en veckovariant av klor i grunden! Ni ska inte använda chockklor som enda klorvariant då den innehåller en del pH-höjande medel som kommer störa vattenvärdena och försvåra rengöringen i längden.

Viktigt att veta om klor i pulverform är att man inte kan hälla det direkt i poolen, på grund av att det kan fräta sönder pooldukten! I stället får man ta en hink eller vattenkanna som man fyller med vatten från poolen, häller i pulvret där i och rör om tills det har lösts upp. När kloret är upplöst i hinken eller vattenkannan så häller man tillbaka vattnet i poolen och låter pumpen göra jobbet.


Bra att ha hemma

Doseringsflottör

I denna lägger man klortabletten och låter sedan den flyta runt i poolen samtidigt som den doserar ut kloret. På de flesta flottörer kan man justera hålet där kloret kommer ut, just för att det ska gå att anpassa doseringen. Finns i flera olika storlekar och det är viktigt att välja doseringsflottör utefter vilket klor man väljer då storlekarna på klorpuckarna varierar!

Teststickor

För mycket klor? För lite klor? Med hjälp av teststickor håller du koll på poolens vattenvärden och kan justera din dosering av kloret utifrån vad stickan visar. Teststickan mäter tre olika värden: pH-värde, klor- och bromhalt och alkanitet. pH-värdet bör ligga mellan 7,0-7,6 för att kloret ska fungera optimalt. Ligger pH-värdet lite fel så är det inte farligt att bada men rengöringen fungerar sämre, därför är det viktigt att hålla koll på.

Poolhåv

Kloret står för en stor del av rengöringen av vattnet i poolen men den tar inte bort det större skräpet som hamnar i poolen, som exempelvis löv eller gräs. För att få bort detta behövs en håv, helst en poolhåv som har mycket mindre hål än en fjärilshåv. Är man duktig att håvar upp det skräpet så blir vattnet mycket lättare för kloret att rena.


Utvalda pooler